LIFE IS FOR LIVING


Någon gång 2002

I skolan ska jag lägga en filt över ett av borden, sen ska jag lägga massa kuddar där under. Och efter det ska jag säga att jag är fem år igen och då går man minsann inte i skolan. Det vore underbart. I min drömda sagovärld sjunger jag för mig själv, fast jag vet att det egentligen kallas ensamhet...

Alfa?

"Dagligen var mitt liv kantrat med rädsla och skräck för mig själv och allt runt omkring. Allting är så rörigt och ostrukturerat. Jag försöker hela tiden att skriva ner mina tankar, men måste genast radera bort orden så att papperet åter blir blankt. Mitt liv följer ingen röd tråd, jag har ingen som helst uppfattning om tid. Det är det problemet måste vara. Dagar och nätter som suddas ut, gränser för hur ett dygn ser ut – otydliga. Om tiden inte existerar är det då möjligt att på något sätt sammanställa saker i en kronologisk följd? Det tycks mig inte så. Hur denna historia om mig ska börja vet jag inte. Det måste ha funnits en början på något ställe. Jag borde kunna komma ihåg. Men det gör jag inte. Antagligen kommer jag aldrig veta vad det var som satte igång det hela, för jag var uppenbarligen inte närvarande. Jag befann mig någon annanstans när mitt liv började bli värdelöst. Vad hände? Jag skrek, flydde, ropade på hjälp tills hjärtat dunkade så högt i mitt huvud att jag trodde ögonen skulle trängas ut. Varför kunde ingen se kaoset som rev inom mig?”

Än idag vet jag inte säkert vilka faktorer som satte igång detta destruktiva beteende hos mig. Det känns som om det smög sig på, låg i ett oväntat bakhåll. Jag börjar ändå få ihop pusselbitarna delvist. För mig är det viktigt att jag får ihop hela bilden och kan se den klart.

Kommer du ihåg hur/varför du träffade Ana?

En ständig kamp

Idag har jag en av de där dagarna igen. Dock inte alls på samma mörka sätt som de en gång brukade vara. Men idag vill jag inte äta. Jag har många sådana dagar. Då maten känns allt för skrämmande och jag känner att jag vore en renare och bättre människa om jag bara kunde visa viljestyrka till att låta bli att äta. Mitt förstånd säger mig dock att jag är svag om jag ger vika för Ana. Speciellt nu när jag har kommit så långt. Jag vet alldeles för mycket om nutrition och näringslära, för mycket om hur kroppen fungerar för att låta henne komma in i mitt liv igen. Eller, skyddar mina kunskaper verkligen? Jag kommer ihåg känslan av att vara oövervinnerlig. Att känna att jag kunde kontrollera allt, att jag var lätt som en fjäder. Idag vill jag inte äta. Varje dag är en kamp. Varje dag försöker jag påminna mig själv om att jag duger. Att jag måste ha kvar balansen i mitt liv. Jag har kämpat mig fram till att på regelbundna tider äta, ca tre till fem mindre mål om dagen. Jag har kämpat mig fram till att ha en "normal" inställning till träning. Jag behöver inte längre svimma eller spy för att vara nöjd med mig själv. En gång i tiden kunde jag aldrig se att jag skulle kunna leva den här typen av liv. Jag såg bara en utväg - Döden. Nu har jag funnit livet och jag är förvånad över min egna livsglädje. Livet är vackert. Och jag kan inte längre förstå hur jag en gång ville mista det...

This is not a Thinspiration

Detta är för de människor som inte tycks förstå. Ätstörningar är inget man väljer att skaffa! Det är inte för att man önskar bli smal som en supermodell. Det handlar om något annat... Och det är något som är mycket mörkt, skrämmande och fruktansvärt ensamt. Innerst inne så handlar det aldrig om vikten på vågen, det är bara ett beteende som ger uttryck för något annat. Tänk efter en eller två gånger innan ni säger nåt om något som är alldeles för komplicerat för er att förstå.


 

 





?

Hur gärna vill du slitas itu?

Hur gärna vill du bli fri?


http://www.abstractwallpapers.info/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=21&g2_serialNumber=2

Glädjen av Thinspiration

Hur många snubblade in på denna bloggen genom en sökmotor som till exempel google.se i förhoppningen att finna lite härlig thinspo? Jag kommer att göra er besviken. Inga goda råd, inga smalbilder. Fenomenet thinspiration är totalt nytt för mig. Snubblade in på det (av ett misstag?) för något år sedan. Då var jag redan beräknad som "frisk" från Ana. Men det är som att vara alkolist. Så det gäller att försöka hålla sig som en "nykter" anorektiker. Hur som helst. Jag var fascinerad över att upptäcka ett stöd mot det andra hållet, något som vill hålla en stark och trogen mot Ana. De kommentarerna och bloggarna som skriver om deras rädsla, ensamhet och hur de känner att de sviker Ana - det var skrämmande. Mest för att jag först då upptäckte hur likt tankemönstret är hos oss med Ana. Jag lärde mig att jag inte var ensam. En god lärdom. Dock var det inte det enda som vi hade gemensamt. Ana tycks ha en viss egenskap om att känna sig utvalda. Vi blir rädda att förlora oss själva, sluta vara speciella, bli som alla andra om vi inte har kvar Ana. Thinspiration uppmuntrar till detta romantiska tänkade kring anorexi och andra ätstörningar. Kommer med tips hur man ska stanna kvar, hur man ska bli Anas bästa vän.

Ana gör INGENTING bättre! Är det värt all smärta? Jag vet hur känslan av att vara värdelös tar över. Hur man inte förtjänar kärlek. Men det gör du. DU är vacker. DU är underbar. DU är fantastisk. Varför låter du det riva sönder dig inuti?

Vem är jag?

Personligen måste jag erkänna att jag står fast i min övertygelse om att vi aldrig kan känna oss själva. Än mindre någon annan. Jag tror på människans inneboende förändring utan att för den skull förneka en grundkärna som är "jag". Ingen direkt själ utan en samling av minnen, erfarenheter, arv och mycket annat. Vi bildar en kontenta, men vilken del som erhåller störst majoritet varierar beroende på tid och situation.

Idag är jag en rätt balanserad människa (även om jag fortfarande har dagar som är mörkare). Jag önskar ingen annan människa att någonsin gå igenom den mardröm som jag själv har befunnit mig i. Trots detta är jag glad för den erfarenhet som anorexin har gett mig. En gång var Ana min enda vän. Den enda som jag kunde känna förtröstan i. Men hur nära vi än stod så var vi verkligen inte samma person. Och innerst inne önskade hon livet ur mig.

Allt eftersom denna bloggen fortgår så kommer jag att dela med mig mer och mer av vem jag är och mer om min relation till ana. Men allt börjar någonstans.

Jag hoppas att detta ska kunna bli något av ett forum som kan fungera som stöd för oss som lever med Ana - direkt eller indirekt. Snälla, dela med er av er erfarenhet. Jag lyssnar alltid.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0